Az idősödő szülői generáció veszélyei

Nyomtatás

Egyre idősebben válnak szülővé az emberek, legalábbis ezt mutatják a statisztikai adatok. Az európai mesterséges megtermékenyítéssel foglalkozó klinikák összesített adatai szerint a 90-es években a férfiak átlagéletkora 35,2 év volt, míg ugyanez az adat 2016-ra 38,7 évre nőtt. Ugyanez az adat a hölgyeknél: 1997: 32,6 év, míg 2016: 35,5 év. A női oldal esetében ismert az a tény, hogy 40 év fölött a 10% alatt van a sikeres megtermékenyítési ráta (take home baby rate), ugyanakkor eddig viszonylag kevesebbet tudtunk a férfiakról, pontosabban mindenki úgy tartja, hogy a férfiak életük végéig nemzőképesek maradnak. Számos celeb példája mutatja, hogy a második, vagy a harmadik házasságba belevágó, 50 év feletti férfiaknak is születnek utódaik jóval fiatalabb párjuktól. Ez valóban így van, de a legújabb kutatások szerint az idősödő férfiak (35 év felett) gyermekvállalása előtt érdemes az ivarsejteket „tüzetesen” megvizsgálni, ún. funkcionális teszteket végeztetni. Miért van erre szükség? Beszélünk majd arról is, de előtte nézzük a szikár tényeket.

A 2018 július elején, Barcelonában megtartott ESHRE konferencián (European Society of Human Reproduction) az egyik előadás szerint jelentős különbségek mutatkoznak a 20-25 éves apai korosztály, és az 50 éves korosztály utódainak egészségi állapota között. Példának okáért az autizmus előfordulásának valószínűsége 9,5-szeresére, a bipoláris betegség előfordulásának valószínűsége 2,5-szeresére nő az 50-es korosztályban. A kutatók szerint a 35 év feletti apajelölteknek számolniuk kell a csökkenő fertilitással (nem feltétlenül az ondósejtek számának, mozgásának a csökkenésével), növekvő spontán abortusz rátával, valamint az örökítőanyag (DNS) növekvő, és az utódnak átadódó mutációs rátájával. Mindezek mögött a korral szorosan korreláló oxidatív stressz áll, amit az idősödő férfiak szervezete egyre kevésbé képes kijavítani. A női szervezettel ellentétben a férfiak szervezete folyamatosan termeli az ivarsejteket (spermium, vagy ondósejt) méghozzá 72 napig tartó többszörös osztódás, és mintegy 14 napig tartó érlelés útján. Az eredmény az, hogy egészséges esetben 4-5 naponta 100-200 millió spermium képződik, és optimális esetben útnak is indul a célja felé. Az idősödő férfiak esetében a növekvő oxidatív stressz egyrészt felszabdalja a DNS-t, és töredezetté teszi, másrészt – érdekes módon – megnöveli a kromoszómák végén található szakasz hosszát. A DNS töredezettsége egyértelmű összefüggésbe hozható az idősödő apák gyermekeinek a betegségeivel, míg a hosszabb kromoszómavégre (ún. telomer szakasz) egyelőre nem tudnak magyarázatot adni a kutatók.

Vannak azonban már olyan tesztek a piacon, amelyek segítségével meg lehet állapítani az apai DNS töredezettségének a mértékét. Az alap teszteken kívül (ondósejtek száma, mozgékonysága, alakja) érdemes ún. funkcionális teszteket is csináltatni azoknak, akik gyermeket szeretnének. A funkcionális tesztek között vannak olyanok, amelyek a spermiumok petesejthez való affinitását mérik, lehet mérni a már említett DNS töredezettséget, valamint meg lehet állapítani, hogy az adott ügyfél spermiumaival végzett megtermékenyítés milyen spontán abortusz eséllyel jár. A Keresztény Családi Centrumban  ezen funkcionális tesztek már elérhetők