25 év telt el Elisabeth Carlsen sokat idézett publikációja óta, amelyben 50 év adatait elemezve arra a következtetésre jutott, hogy a férfiak spermiumszáma világszerte erőteljes romlást mutat (cca 50% romlás). Az eltelt időszakban a témakörben számos további közlés történt, érveket sorakoztattak fel a cikk mellett, vagy akár ellene, a tény azonban tény maradt, és a napi andrológiai gyakorlatban dolgozó orvosok is szembesülnek vele. A tényadatok közlése mellett azonban kevesebb figyelmet kap a „miért”-re adandó válasz: miért csökken a férfiak spermiuszáma, és mit lehet ez ellen tenni?

Egyre idősebben válnak szülővé az emberek, legalábbis ezt mutatják a statisztikai adatok. Az európai mesterséges megtermékenyítéssel foglalkozó klinikák összesített adatai szerint a 90-es években a férfiak átlagéletkora 35,2 év volt, míg ugyanez az adat 2016-ra 38,7 évre nőtt. Ugyanez az adat a hölgyeknél: 1997: 32,6 év, míg 2016: 35,5 év.

A természetben felhalmozódó vegyi anyagok, elsősorban rovarirtók hatására már bizonyítottan kipusztulnak egyes állatok (például madarak), ami szinte helyrehozhatatlan kárt okoz az állatvilágban és ez arra késztette az illetékes szerveket, hogy betiltsanak bizonyos vegyszereket. Emellett már korábban ismertté vált, hogy szteroidhormonokkal az ember által fogyasztott tenyészállatok súlya növelhető, miközben reproduktív azaz szaporodási funkcióik károsodnak. Ezekkel a tényekkel már a múlt század közepén tisztában voltak és kutatások támasztották alá.